Η ΜΕΤΑΒΑΣΗ  ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ.- ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ

 

 

 ΠΡΟΛΟΓΙΚΑ

 

                   Ασφαλώς η μετάβαση του μαθητή από τη μία βαθμίδα στην άλλη είναι ένα πρόβλημα και συνδέεται με τη στοχοθεσία  των δύο βαθμίδων. Δυστυχώς, μεταξύ των δύο βαθμίδων δεν υπάρχει σύνδεση με αποτέλεσμα να  μην είναι ομαλή πολλές φορές η μετάβαση του μαθητή από τη μία βαθμίδα στην άλλη. Θα πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι με τα νέα Αναλυτικά Προγράμματα Σπουδών και στις δύο αυτές εκπαιδευτικές βαθμίδες λύνονται δύο βασικά προβλήματα: η αλληλοκάλυψη της ύλης και η συνέχεια της μεθοδολογικής και διδακτικής  προσέγγισής της.

                            

1. ΤΑ ΚΥΡΙΟΤΕΡΑ  ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ:

 

1.         ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ: Δικαιολογημένες φοβίες, άγχος για το καινούριο, έλλειψη αυτοπεποίθησης. Τα αρνητικά αυτά συναισθήματα είναι τροχοπέδη πολλές φορές για τη γνωστική του ανάπτυξη. Η προσωπικότητα δεν έχει διαμορφωθεί ακόμη και οι πρώτες δυσκολίες φέρνουν την απογοήτευση και τα αρνητικά συναισθήματα. Επιβάλλεται η συναισθηματική στήριξη του μαθητή και η ενίσχυση της αυτοεκτίμησής του. Τουλάχιστον στο πρώτο τρίμηνο επιβάλλεται να έχουμε ιώβεια υπομονή για την απομάκρυνση των αρνητικών συναισθημάτων του μαθητή.

 

2.         ΓΝΩΣΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ: Στο δημοτικό η γνώση είναι περισσότερο βιωματική και παιδοκεντρική. Στο γυμνάσιο θεωρητική και νοησιαρχική ( αίτια- αποτελέσματα- συγκρίσεις- αντιθέσεις). Ένα παράδειγμα: Στο δημοτικό ίσως αρκεί η απομνημόνευση των γεγονότων στην ιστορία ( αφηγηματική ιστορία). Στο Γυμνάσιο οι στόχοι αλλάζουν. Επιδιώκουμε να μάθει ο μαθητής το πώς και το γιατί; Να κάνει σύνθετες νοητικές  διεργασίες και να  αναπτύσσει την κρίση του. Στο Γυμνάσιο τα μαθήματα είναι περισσότερα. Οι απαιτήσεις μεγαλύτερες. Ο μαθητής «πηγαίνει» στις εξετάσεις χωρίς εξοικείωση από το δημοτικό. Οι εξετάσεις ( γραπτές δοκιμασίες- διαγωνίσματα) σαφώς  αγχώνουν και δυσκολεύουν τους μαθητές.

 

 

Αδυναμία παρατηρείται στους μαθητές- τουλάχιστον- στην αρχή- στην οργάνωση και στη σωστή μελέτη, στην παρακολούθηση του καθηγητή, και στην οργάνωση των προσωπικών τους σημειώσεων. Η αδυναμία χειρισμού της γλώσσας και της ορολογίας κατά μάθημα είναι πολλές φορές πρόβλημα. Οι μαθησιακές δυσκολίες δυστυχώς μεταφέρονται από το δημοτικό και μεγαλώνουν στο Γυμνάσιο κάτω από το βάρος των απαιτήσεών του.

 

 

Συνοπτικά τα κυριότερα προβλήματα των μαθητών μας:

 

*    Να διαβάζουν

*     Να ταξινομούν, να αποθηκεύουν και να οργανώνουν τις πληροφορίες που δέχονται.

*    Δυσκολεύονται να ανακαλούν και να αξιολογούν τις πληροφορίες.

*    Έλλειψη στοχαστικότητας ( απαντούν αμέσως- αυτόματα θα έλεγα)

*    Περιορισμένη προσοχή και συγκέντρωση

*    Δυσκολεύονται πολλές φορές να παρακολουθούν τις οδηγίες μας  και να εκτελούν σύνθετες εργασίες, π.χ. δε σημειώνουν ή ξεχνούν τις οδηγίες μας.

*    Αδυναμία στο συνεχή λόγο.

*    Ενδεχόμενα μαθησιακά προβλήματα, δυσλεξία , υπερκινητικό σύνδρομο κ.λπ. Ο ρόλος της τηλεόρασης και του ιντερνετ- καφέ , δυστυχώς βοηθούν στην υπερκινητικότητα, ελάττωση της μνήμης κ.ά. Στη Γερμανία τελευταία σύμφωνα με έρευνα που έγινε σε παιδιά αυτής της ηλικίας  που παίζουν παιχνίδια στον υπολογιστή ( 2-3 ώρες πριν από τον ύπνο ) διαπιστώθηκε ότι  έχουν προβλήματα τα παιδιά  στον ύπνο και στη μνήμη: δηλαδή  είχε μειωθεί η απόδοσή τους στη μνήμη. Ο μαθητής δεν πρέπει να παίζει περισσότερο από μία ώρα την ημέρα.

 

 

 

Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ

 

*    Αφιερώνουμε στην αρχή της χρονιάς αρκετές ώρες για τον τρόπο μελέτης των μαθητών μας

*    Τους εξηγούμε τι θέλουμε και τι επιδιώκουμε με τη διδασκαλία του μαθήματος

*    Τους δημιουργούμε το κατάλληλο παιδαγωγικό κλίμα, ώστε η απόδοση του μαθητή να μεγιστοποιηθεί.

*    Επιβραβεύουμε την προσπάθεια του μαθητή για μάθηση. Τον βοηθούμε σε κάθε δυσκολία.

*    Θέτουμε στόχους κάθε φορά ανάλογα με το μαθησιακό επίπεδο των μαθητών μας.

*    Αφιερώνουμε αρκετές ώρες για αυτονόητα πράγματα που δεν είναι καθόλου αυτονόητα, όπως πώς να κρατά ο μαθητής μας σημειώσεις.

*    Επιμένουμε σε επαναλήψεις για να εμπεδώσει ο μαθητής μας και τον τρόπο δουλειάς μας και την ύλη.

*    Επιδιώκουμε τη στενή συνεργασία με σας για τον εντοπισμό μαθησιακών προβλημάτων και την επίτευξη των στόχων μας. Χωρίς τη συνεργασία με το γονιό, δυστυχώς, τα προβλήματα δεν ξεπερνιούνται.

*    Ελέγχουμε τις προαπαιτούμενες γνώσεις από το δημοτικό για να καθορίσουμε τους δικούς μας διδακτικούς στόχους( προαπαιτούμενες γνώσεις στην Νεοελληνική γλώσσα).

*    Εκλαϊκούουμε όπου χρειάζεται την ύλη ( ή για την ακρίβεια και επιστημονικά την αποδομούμε), ώστε να είναι προσιτή στο μαθητή.